Geen stroomtekort of uitval voor het bedrijf Elugie uit Grasheide

Geen stroomtekort of uitval voor het bedrijf Elugie uit Grasheide

Ondanks de onheilspellende mediaberichten is het bedrijf Elugie uit Grasheide zeker dat er geen stroomtekort zal zijn in hun gebouw. Deze Belgische voorloper in waterstofelektriciteitscentrales voorziet namelijk zelf in elektriciteit met zijn eigen compacte elektriciteitscentrale, CHi. Dat is een brandstofcel die dankzij innovatieve waterstoftechnologie het hele jaar door groene elektriciteit opwekt. De energie is duurzaam en altijd beschikbaar – ook als er geen zon of wind is, als het stroomnet uitvalt of als er elektriciteit te kort is.

Traditionele energie is vervuilend, wordt schaarser en duurder. Heel wat mensen, bedrijven en overheidsinstanties zijn op zoek naar alternatieve manieren om elektriciteit te produceren. Al meer dan 220 Vlaamse gebouwen genereren dag en nacht hun eigen duurzame stroom met een eigen elektriciteitscentrale: “Wij willen duurzame energie voor ons bier, de Kerel”, getuigt brouwerij VBDCK in Tielrode die klant is bij Elugie, “De CHi-elektriciteitscentrales zijn voordelig, duurzaam en we kunnen de restwarmte recupereren in ons brouwproces.” 

Energie altijd beschikbaar
“Het rendement van onze waterstofcentrale werd berekend door het Vlaams Energie Agentschap en is ruim 43% hoger dan dat van klassieke krachtcentrales”, vertelt Bjorn Van Haver, CEO van Elugie. “Met een CHi-elektriciteitscentrale produceer je je eigen elektriciteit op de meest efficiënte manier ter wereld, ook als er geen zon of wind is. De restwarmte wordt hergebruikt voor verwarming of warm water. En door de lokale productie gaat er geen energie verloren bij het transport.” De energiecentrale wordt aangesloten op het bestaande gasnetwerk, waar het gas kraakt tot waterstof. Door aan die waterstof zuurstof toe te voegen ontstaat een reactie waaruit elektriciteit wordt opgewekt. Er vindt geen verbranding plaats, wat de uitstoot van fijnstof naar nul herleidt en wat de CO2-uitstoot sterk reduceert: van 20 tot 50% met aardgas, en tot 100% met groengas als energiebron. Dat groengas halen Elugie en haar partners uit zon, wind en biogas uit landbouw- en afvalstromen; en injecteren ze in het bestaande gasnetwerk – een techniek bekend als Power-to-Gas of Waste-to-Gas. Een duurzame manier om energie op te slaan en altijd beschikbaar te maken via het gasnetwerk.

Volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet 
Naast de productie geeft Elugie ook het beheer van de elektriciteit in handen van de verbruiker. Via een online platform en applicatie volgt of stuurt hij zelf zijn verbruik en besparing maar regelt hij ook onderhoudsafspraken of contracten bij gasleveranciers. Om volledig onafhankelijk van het net te werken (off-grid) ontwikkelde Elugie het CHi-SMARTgrid-batterijsysteem: een opslagplaats waar overtollige, zelfopgewekte elektriciteit kan worden aangesproken bij een energietekort. Dit stelt gebruikers in staat om zelf hun energie te produceren, beheren én opslaan, waardoor ze volledig los van het elektriciteitsnet kunnen functioneren – en dus beschikken over stroom bij een elektriciteitstekort of -panne.

Elektriciteit goedkoper dan via het net
“De elektriciteit die we nu verbruiken, is driemaal goedkoper dan elektriciteit van het net”, weet Kris Janssens, zaakvoerder van een installatiebedrijf in Retie. Verbruikers vanaf 10.000 kWh per jaar besparen tot 40% op hun energiefactuur. Door lokale productie gaat er zo’n 43% minder energie verloren en de gasprijs is tot acht keer lager dan elektriciteit via het stroomnet. Wie wil weten of hij zelf voordeel doet met een eigen CHi-elektriciteitscentrale, kan zijn besparing berekenen via een online tool op de website van Elugie. 

Meer informatie of een interview
Surf naar www.elugie.com. Of neem contact op voor een interview met CEO Bjorn Van Haver.


Over Elugie 
Elugie is dé Belgische voorloper in waterstofelektriciteitscentrales, waarbij waterstof ingenieus wordt omgezet in maatschappelijk verantwoorde elektriciteit voor gebouwen: duurzamer en goedkoper, klaar voor echte energievrijheid én voor de toekomst. Al sinds 2000 streven oprichters Bjorn Van Haver en Ruth D’Haese naar duurzame energie voor hun generatie en degene die nog komen, zoals die van hun energieke zonen Elias en Lukas – aan wie Elugie haar naam dankt (Elias + Lukas + energie). Als privébedrijf ontwerpt en bouwt, verkoopt en financiert, promoot en exploiteert Elugie energiecentrales voor grote residentiële verbruikers en kmo’s, scholen en lokale overheden.

Ann-Sophie Cardoen Project Manager, ARK BBN
Nikki Paesen Marketing & Communicatie, ELUGIE
Over ARK BBN

ARK BBN is een strategisch b2b-marketingbureau én de exclusieve Belgische partner van BBN International – the world’s B2B agency. Met 43 BBN-kantoren en meer dan 1.100 specialisten in 29 landen vormen we samen de grootste verzameling b2b-experts ter wereld. Je schakelt ARK BBN in voor al jouw communicatie, zowel nationaal als internationaal: van strategisch marketingadvies, concept en design tot digitale integratie, (social) content en public relations. Meer info op www.arkbbn.be.

ARK BBN
Gelaagstraat 53a
9150 Rupelmonde
Belgium